Invaterms miljöarbete

Effektivt för dig och miljön.

 

Vi som arbetar med växter känner speciellt mycket för miljön. Därför fokuserar vi alltid på olika sätt att minska miljöbelastningen. Vår metod att värma marken så mycket att alla rötter dör är naturligtvis energikrävande. Vi gör därför allt vi kan för att så mycket som möjligt av den tillförda energin skall hamna där den gör som mest nytta. För att minimera våra koldioxidutsläpp så använder vi endast biobränslen. Vi försöker också jämföra oss med andra metoder för att se hur vi ligger till. Det finns ju flera olika metoder för att bekämpa invasiva växter som alla har sina för- och nackdelar.

Det finns bara en alternativ metod för att avdöda parkslide på kortare tid än några år, och det är att gräva upp all jord och bränna den i en avfallsanläggning. Det kostar enorma mängder energi och de massor man får över är så kemiskt förändrade att de inte går att använda som jord längre. Därför hamnar de som fyllnadsmassor av låg kvalitet eftersom de lätt kompakteras. Därefter måste man återställa marknivån och köpa ny jord där parksliden funnits.

Har man mer tid kan man använda gifter, herbicider. De har en annan typ av miljöpåverkan och vår miljölagstiftning har allt fler begränsningar i hur gifterna får användas. Trots att gifterna är väldigt effektiva tar det normalt flera år med återkommande behandlingar att ta död på det stora rotsystem som parkslide brukar ha.

Det finns även flera andra metoder såsom övertäckning och återkommande nedkapning. De har en minimal miljöpåverkan, men kan ta väldigt många år i anspråk innan de ger resultat.

Metoden att spruta varmvatten på, och en liten bit ner, i jorden har blivit populär på senare år. Den har dock svårt att komma åt det djupa rotsystemet som parkslide oftast har och det tar därför många år innan hela beståndet har dött. Egentligen kan man säga att det är en lite effektivare variant av nedkapning. Tack vare de många behandlingstillfällena så går det troligtvis åt mer energi jämfört med vår metod. Dessutom blir det ju lika många resor som behandlingstillfällen.